Oppussing av gammel folkevogn

Folkevognbussen er fortsatt en populær bobil, og den er ofte et av de billigste alternativene som man kommer over. Likevel er etterspørselen så stor, at dette driver opp prisen også på gamle modeller. En California fra midten av nitti-tallet kan fortsatt koste rundt 40 til 50 000, selv om det er snakk om en bil som ikke er i sin beste stand.

Om du velger de billigste bussene, bør du også samtidig være forberedt på å gjøre en god del ting på egen hånd. Det kan handle om å sveise nye plater der hvor rusten har bitt seg igjennom, men det kan også involvere at man må kjøpe både deler og gjerne en ny motor – noe som kan bli ganske så kostbart. Fordelen er at motorene er lette å få tak i. De ble nemlig bygget i samme stil, inntil ganske nylig.

Hva er viktig å få i orden?

RustPå en gammel folkevognbuss finnes det flere ting som man bør sjekke nøye opp. Rustflekker er det ikke så nøye med, selv om det kan gi deg litt trøbbel med biltilsynet. Det er slikt som er relativt enkelt å fikse. Det samme gjelder for bremseklosser og oppheng. Bare sørg for at du sjekker skivene før du kjøper. Så lenge klossene bare er slitte er det en smal sak å bøte på dette. Men om skiver eller oppheng er skadet, muligens fordi noen har kjørt med nedslitte klosser, så blir det straks mye dyrere.

En annen svakhet kan være innebygde gass-anlegg for matlaging. Det beste er å bytte ut hele rørsystemet. Pakninger og gummi spises nemlig opp eller blir sprø etter langvarig bruk. Da får man selvfølgelig eksplosjonsfare. Denne er imidlertid begrenset sammenliknet med faren for å bli kvalt mens man sover. Det beste er å legge opp et nytt system hvor tankene oppbevares utenfor bilen, gjerne i et bur eller en kasse, som monteres bak på bilen.